Aktuelno

Obeležen Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije

23.06.2024.
Na centralnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana MUP-a i Dana policije, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je da su srpske policijske snage stub bezbednosti i sigurnosti naše države i građana i istakao da će Ministarstvo, uz neizmernu podršku predsednika i Vlade Srbije, nastaviti da ulaže u bolјe uslove rada svih pripadnika MUP-a kako bi se još efikasnije suprotstavlјali svim izazovima.
Obeležen Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije
Obeležen Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije
Obeležen Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije
Obeležen Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije
Obeležen Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije
Obeležen Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je danas, na centralnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana MUP-a i Dana policije, da su srpske policijske snage stub bezbednosti i sigurnosti naše države i građana i istakao da će Ministarstvo, uz neizmernu podršku predsednika i Vlade Srbije, nastaviti da ulaže u bolјe uslove rada svih pripadnika MUP-a kako bi se još efikasnije suprotstavlјali svim izazovima.

Ministar Dačić je čestitao praznik svim pripadnicima MUP-a koji su, kako je rekao, i sada, na svoj praznik, na zadacima čuvanja bezbednosti naših građana, njihove imovine i bezbednosti naše države.

„Policija i organi unutrašnjih poslova su i danas, 162 godine od događaja na Čukur česmi u Beogradu, temelј države Srbije, zaštitnik njenog pravnog poretka i čuvar bezbednosti svih naših građana. Od 1811. godine i prvog Ministarstva unutrašnjih poslova, preko formiranja Žandarmerije 1860. godine, srpska policija je prošla kroz čitavu istoriju promena, unapređenja i modernizacije. I pri tome uloga policajca i pripadnika MUP-a nije samo posao, već predstavlјa temelј našeg društva i države“, istakao je ministar Dačić i dodao da je, nažalost, u našoj istoriji, i to ne tako davno, bilo perioda kada država nije vodila dovolјno računa o svojoj policiji i uopšte o organima unutrašnjih poslova i njihovim pripadnicima, istakavši da su ta vremena nepovratno iza nas.

Ministar Dačić istakao je da su MUP i policija kao njegova okosnica već godinama predmet najveće brige države jer oni to zaslužuju kao stub pravne države i bezbednosti naše zemlјe i naglasio da na ovaj dan želi da se „setimo svih pripadnika MUP i policije koji su dali svoje živote za odbranu i bezbednost zemlјe“. 

„Dugujemo i njima i njihovim porodicama neizmernu zahvalnost. Dame i gospodo, nema jake države bez jake vojske i policije. Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija biće i dalјe jedan od najjačih stubova naše države i bezbednosti građana. Pozivam građane da budu ne samo prijatelјi policije, već i partneri na zajedničkom poslu. Pozivam pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova i policije da ne zaborave da su oni ti koji čine razliku između dobra i zla. Zato se svakoga dana setite svoje misije i jačajte ugled i poštovanje policije“, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Dačić se ovom prilikom zahvalio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na neizmernoj podršci Ministarstvu unutrašnjih poslova.

„Zahvalјujući vašoj podršci naše policijske snage su iz dana u dan sve bolјe i opremlјenije, sa sigurnijom egzistencijom što je i dalјe kao rezultat dalo da srpska policija bude spremna i sposobna da se izbori protiv svake vrste kriminala, pa sve do savremenih izazova u oblasti bezbednosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u poslednjim godinama i deceniji, uložilo značajne napore u modernizaciju opreme, unapređenju u vidu obuka i pobolјšanja radnih uslova za sve pripadnike policijskih snaga. Oni nisu samo ulaganje u tehnologiju, već i u lјude, u vašu sigurnost, vašu efikasnost i vašu sposobnost da odgovorite na sve izazove“, naglasio je ministar Dačić.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je zadovolјan rezultatima rada pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova - smanjenjem stope opšteg kriminaliteta i smanjenjem stope počinjenih najtežih krivičnih dela i naglasio da je uveren da će procenti, ali i apsolutni brojevi po tom pitanju  padati i u narednom periodu zahvalјujući njihovom trudu, radu i angažmanu.

„Živimo u svetu u kojem nema sigurnosti, nema stabilnosti i nemoguće je sagledati sa lakoćom šta je to što će se zbivati već do kraja godine, a kamoli planirati mnogo toga za budućnost. Zato moramo da razmišlјamo o svojoj zemlјi i da budemo dobro pripremlјeni za svaki mogući scenario, da dobro razumemo šta je to što se događa u svetu, šta je to što se događa u Evropi i gde se u svemu tome nalazi naša Srbija. U skladu sa tim, posao MUP - svih rodova policije uvek je bio, a biće još važniji, bezbednost svih naših građana od presudnog je interesa za Republiku Srbiju i verujem da ćete i snažnije nego do sada uspeti da taj posao obavite na najbolјi mogući način“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je istakao da je naša policija narodna policija i da je uvek uz svoj narod.

„Naša policija je narodna policija, uvek je bila uz svoj narod kada je bilo najteže, kada je trebalo žrtvovati svoje živote na Kosovu i Metohiji, naši policajci su bili sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji. Više od 300 srpskih policajaca izgubilo je živote u istinski neravnopravnoj borbi i protiv albanskih terorista i protiv NATO. Hvala im na tome i Srbija nikada neće zaboraviti njihovu žrtvu“, naglasio je Vučić. 

Predsednik Vučić je dodao da su „srpski policajci uvek tu da prime najteže udarce, srpski policajci su uvek krivi svima za sve, ali je srpski policajac uvek prvi kojeg svako od nas pozove kada mu je bilo šta potrebno i kada bilo šta očekuje od svoje države“.

„Zato vas molim da ostanete baš takva narodna policija, baš takva kakvu narod želi, baš takva kakvu smo oduvek hteli. Da uvek budete uz svoj narod i uz svoje lјude, da izvršavate svoje zadatke i naređenja onako kako to po službenoj dužnosti morate, ali da vam se nikad više ne ponovi da morate da izvršavate one zadatke koje ne samo da niste hteli, već ni lјudski niste mogli da izvršavate. Da vam nikada više izručenje srpskih državlјana u džakovima ne bude nametano kao posao, a znam koliko ste se tome protivili i znam koliko ste se borili da sačuvate, ne samo svoj obraz, već obraz svoje države“, istakao je Vučić.

Predsednik Vučić je zamolio pripadnike policije da imaju jednak odnos prema svim građanima, da posebno štite žene, kao i da se posebna pažnja posveti porodičnom nasilјu, ali i svim drugim problemima.

Govoreći o klimatskim promenama, predsednik je naveo da su zato i kuplјena dva najmodernija ruska helikoptera.

„Veoma je važno da budemo spremni za gašenje požara svuda, zato smo kupili dva najmodernija, najsavremenija ruska helikoptera, zato kupujemo dodatnu opremu za naše vatrogasce, zato što sam siguran da ćemo taj posao imati ne samo u Srbiji tokom letnjih meseci, već u čitavom regionu. Uvek budite spremni da pomognete našim komšijama, našim prijatelјima, ukoliko se ukaže potreba da to učinite“, poručio je predsednik Vučić.

Predsednik se zahvalio pripadnicima MUP-a i njihovim porodicama. Najavio je nastavak modernizacije i pobolјšanje životnog standarda pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Svaki pedalј zemlјe Srbije mora da bude siguran, naša deca moraju bezbedno da idu u školu, moraju bezbedno da se vraćaju kućama i svaki naš grad i selo mora da bude potpuno bezbedno i sigurno za svakog našeg čoveka. Teški i veliki zadaci su pred vama. Želim vam da ih disciplinovano, odgovorno, savesno ispunjavate u budućnosti. Dobitnicima nagrada čestitam, svima čestitam praznik i želim vam dobro zdravlјe, mnogo uspeha i beskrajno hvala za sve što činite za našu Srbiju“, poručio je predsednik Vučić.

Na svečanosti su najzaslužnijim pripadnicima MUP uručene zlatne, srebrne i bronzane medalјe za hrabrost, posvećenost i zasluge.

Centralnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana MUP i Dana policije prisustvovali su i premijer Srbije Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije i druge visoke zvanice.