Актуелно

220 година од Првог српског устанка: Гашић уручио одликовања истакнутим полицајцима

24.02.2024.
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић је на Свечаној академији поводом обележавања 220 година од битке код Дрлупе истакао значај српске полиције у борби за слободу и безбедност, као и њен допринос одржавању реда и мира у земљи.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић поручио је у Сопоту на Свечаној академији поводом обележавања 220 година битке код Дрлупе, од када датирају корени полиције у Србији, да је српски народ слободарски народ, што је доказао кроз векове свог трајања и постојања јер је слободу, као своју највећу вредност, устанцима освајао или ратовима бранио од разних освајача.

„На данашњи дан, 24. фебруара 1804. године, наши устаници су првом битком код Дрлупе, недалеко од Сопота, храбро и непоколебљиво, предвођени одлучним и неустрашивим Kарађорђем, почели Први српски устанак и будућим поколењима одржали историјску лекцију да је слобода довољно вредан добитак који треба бранити по сваку цену и за који вреди положити живот“, поручио је министар Гашић.

Како је истакао министар Гашић, српски јунаци су ово тло пре тачно 220 година залили сопственом крвљу, жртвујући се  за ослобођење и постављање темеља на којем је грађена будућа српска држава, и додао да смо као потомци славних предака успели да сачувамо слободу коју су они извојевали и марљивим радом од Србије створили модерну европску државу.

„Данас обележавамо и 220 година од када су настали први корени српске полиције јер, осим што су устанком освајили слободу, наши преци су имали још један важан задатак – да вршећи прве функције полицијских власти успоставе и одрже ред на ослобођеним територијама, све док није основано Министарство унутрашњих дела, које је предводио Јаков Ненадовић, један од вођа Првог српског устанка“, рекао је министар Гашић.

Додао је да су министарство и полиција током више од два века постојања пролазили кроз различите промене у којима су расле надлежности и одговорности, док су се са развојем друштва и технологије мењали и безбедносни изазови.

„Оно што је до данашњег дана остало исто и најважније – увек су уз свој народ, у свему деле исту судбину и гарант су безбедносни сваком грађанину ове наше најсветије отаџбине, државе Србије. И када погледамо нашу историју која је, нажалост, историја тешких ратова и великих жртава, полиција је у сваком устанку, у сваком рату, имала важну улогу јер је дала велики допринос, стојећи раме уз раме са осталим чуварима слободе“, истакао је министар Гашић.

Поручио је да су припадници полиције дали огромне жртве за своју државу и свој народ.

„Данас их се сећамо и увек ћемо их се сећати јер су њихова витешка дела пример храбрости, родољубља и патриотизма који треба сви да следимо, како би будуће генерације и у нама имале узоре на које ће се угледати. Kарађорђе и Јаков Ненадовић не могу да виде какво је Министарство унутрашњих послова данас и шта смо све изградили на темељима које су нам они у аманет оставили.  Али сам сигуран да би били поносни, баш као што сам и ја поносан на наше припаднике који ће данас, у присуству породица, бити награђени за заслуге у различитим категоријама. Живела Србија!“, рекао је министар Гашић.

Том приликом, министар Гашић уручио је 22 златне медаље за посвећеност служби и златне медаље за храброст, као и грифоне полицијским службеницима за остварене изузетне резултате у обављању полицијских послова, очувању и унапређењу безбедности у току 2023. године, у категоријама за најхрабријег, најпосвећенијег полицијског службеника, као и за омиљеног колегу.

Такође, министар Гашић доделио је и признање највишег степена МУП-а - новоуспостављено одличје „Звезду Јакова Ненадовића“ полицијским службеницима за изузетан допринос и постигнуте резултате у области унутрашњих послова, одбране и безбедности.

Помоћник директора полиције и начелник Полицијске управе за град Београд Веселин Милић, након што му је додељено одличје „Звезда Јакова Ненадовића“, у име награђених поручио је да су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије вредним радом и залагањем омогућили да данас сви грађани Србије живе сигурно и безбедно.

„Част је стајати као први међу једнакима овде испред вас. У оваквим изазовним временима висок ниво сигурности је непроцењива привилегија једног друштва и једне државе. Захваљујем вам и честитам на исказаној храбрости, пожртвованости, професионализму, преданости и оствареним резултатима. Иза сваког од нас, овде истакнутог појединца, стоји тим људи са којима радимо, истих професионалних вредности и мотивације за обављање часног полицијског посла“, рекао је начелник Милић, захваливши се држави Србији, председнику Александру Вучићу, Влади Републике Србије, министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу на улагању у Министарство унутрашњих послова кроз опрему, објекте, униформу, као и едукацију полицијских службеника.

„Овом наградом заветујемо се свим грађанима и свим прецима који су нам у аманет оставили ову нашу кућу, у којој часно и поштено обављамо полицијску дужност већ више од два века, да ћемо и даље чувати миран сан свих наших грађана“, поручио је начелник Милић.

Председник Градске општине Сопот Живорад Милосављевић, којем је министар Гашић доделио плакету Министарства унутрашњих послова, поручио је да су грађани Сопота изузетно почаствовани што Министарство унутрашњих послова у овом месту обележава 220 година од Првог српског устанка.

„Посао који ви обављате је од стратешког значаја за државу, допринос очувању уставног поретка, територијалног интегритета и суверенитета земље и укључује мноштво других послова. Када је појединац у питању од значаја је заштита личне и имовинске сигурности коју вршите. Ова манифестација омогућава да се грађани упознају и са опремом и људством којима извршавате задатаке и снажна је порука о вашој спремности да штитите нашу државу и грађане“, рекао је Милосављевић.

Након Свечане академије, грађани Сопота су имали прилику да погледају тактичко-технички збор у којем су полицијски службеници приказали опрему и технику коју користе приликом извршавања свакодневних задатака.

Такође, пре одржавања Свечане академије, министар унутрашњих послова Братислав Гашић и министар безбедности Босне и Херцеговине Ненад Нешић положили су ловоров венац на спомен-обележје у знак сећања на војводу Јанка Катића, једног од вођа Првог српског устанка.