Aktuelno

Državni sekretar MUP-a dr Želјko Brkić čestitao profesorima i studentima Dan Kriminalističko-policijskog univerziteta

08.02.2024.
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Želјko Brkić čestitao je danas, u ime ministra unutrašnjih poslova i u svoje ime, profesorima i studentima Dan Kriminalističko-policijskog univerziteta i poručio da jedino kvalitetan studijski program sa kvalitetnim izvođenjem nastave i modernim uslovima studiranja može stvoriti kadar koji će biti spreman i sposoban da se uhvati u koštac sa savremenim bezbednosnim izazovima...

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Želјko Brkić čestitao je danas, u ime ministra unutrašnjih poslova i u svoje ime, profesorima i studentima Dan Kriminalističko-policijskog univerziteta i poručio da jedino kvalitetan studijski program sa kvalitetnim izvođenjem nastave i modernim uslovima studiranja može stvoriti kadar koji će biti spreman i sposoban da se uhvati u koštac sa savremenim bezbednosnim izazovima.

„Današnja svečanost kojom obeležavamo Dan Kriminalističko-policijskog univerziteta je od velike, suštinske važnosti, ne samo za naš univerzitet i naše Ministarstvo, već i za našu policijsku profesiju. Dobre policije nema bez ispravnih i spremnih činovnika, a da bi se oni imali, treba ustanoviti stalnu policijsku školu za činovničke kandidate koja će imati za cilј da ih obuči i formira za službu. Ove reči Dušana Alimpića, policijskog funkcionera s početka 20. veka, nosile su u sebi savremeno značenje i vizionarsko promišlјanje. Tragom ovih promisli Rudolf Arčibald Rajs je na današnji dan daleke 1922. godine, na osnovu posebne uredbe ministra unutrašnjih poslova, osnovao prvu policijsku školu“, rekao je Brkić.

Kako je dodao, o uspehu ove škole najbolјe govori podatak da su se svršeni polaznici u praksi pokazali kao najbolјi islednici.

„Čak su postojale ideje da Rajsova policijska škola bude odelјenje Pravnog fakulteta u Beogradu. Ona to nije postala jer je kasnije prerasla u centralnu policijsku školu u Zemunu, ali jeste postala kamen-temelјac na kojem su potonje generacije više od jednog veka vredno i pregalačkim naporima gradile ustanove policijskog školstva, čiji je Kriminalističko-policijski univerzitet dostojan pravni sledbenik“, istakao je državni sekretar.

Brkić je naglasio da dostojanstvo univerziteta, pored izvanrednih profesora, grade i čuvaju brojne generacije svršenih studenata koje zahvalјujući stečenom znanju i profesionalnom vaspitanju danas zasluženo obavlјaju najodgovornije funkcije, nose generalske epolete, izvršavaju najsloženije i najteže zadatke u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je po ostvarenim rezultatima u samom vrhu evropskih i svetskih policija.

„U protekloj godini, KPU je zahvalјujući podršci ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, donošenjem pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta i pravilnika o platama, posle niza godina normativno uredio svoju organizaciju, rešio statusno pitanje zaposlenih i započeo pripreme na izgradnji Centra za informacionu bezbednost“, naglasio je Brkić i istakao da podrška Ministarstva unutrašnjih poslova u zajedničkoj brizi o podmlatku policijske profesije nikada neće izostati.

„Nastavićemo da u kontinuitetu unapređujemo studijske programe i da ih usaglašavamo sa funkcionalnim i kadrovskim potrebama Ministarstva unutrašnjih poslova, jer samo na taj način činimo dobro za našu profesiju“, zaklјučio je Brkić.

Rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta profesor dr Zoran Đurđević rekao je da se ove godine obeležava 10 godina od formiranja  KPU.

„Jedino ulaganjem u obrazovanje i jačanjem veze nauke i prakse možemo se suprotstaviti sve većim bezbednosnim izazovima. KPU kontinuirano radi na unapređenju svog rada. Zahvalјujući kvalitetnoj saradnji sa Ministarstvom postigli smo značajne rezultate u segmentu našeg rada. Smatramo da uslovi studiranja direktno utiču na kvalitet nastave, tako da smo prethodnih godina radili na unapređenju uslova rada univerziteta“, istakao je Đurđević.

Obraćajući se posebno diplomiranim studentima, rektor im je poručio da budu časni pripadnici policijske profesije, ponos svojih porodica, KPU i MUP-a.

Sara Rethas, student generacije 2022/23. na KPU, poručila je da je velika čast i ponos biti jedan od najbolјih studenata na ovom univerzitetu i istakla da su njene kolege i ona spremni da pravedno i časno stupe u redove MUP, kako bi odgovornim i posvećenim radom doprineli stvaranju bezbedne zajednice.

Državni sekretar MUP-a dr Danilo Stevandić prethodno je položio venac na spomenik Rudolfu Arčibaldu Rajsu na Topčiderskom groblјu.