Aktuelno

Ministar Dačić otvorio preventivni projekat „Karavan bezbednosti saobraćaja“ na Trgu Svetog Trojstva u Somboru

23.05.2024.
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić otvorio je danas preventivni projekat „Karavan bezbednosti saobraćaja“ na Trgu Svetog Trojstva u Somboru i poručio da je cilј ovog projekta unapređenje stavova građana o bezbednom učešću u saobraćaju...

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić otvorio je danas preventivni projekat „Karavan bezbednosti saobraćaja“ na Trgu Svetog Trojstva u Somboru i poručio da je cilј ovog projekta unapređenje stavova građana o bezbednom učešću u saobraćaju.

„Zadovolјstvo mi je da danas ovde u Somboru počinjemo jedan jako bitan projekat koji ima plemenit i važan cilј, a to je unapređenje bezbednosti saobraćaja na našim putevima. Projekat smo simbolično nazvali „Karavan bezbednosti saobraćaja“, jer naša zamisao jeste da zajedno sa našim partnerima obiđemo čitavu zemlјu i da u direktnom kontaktu sa građanima doprinesemo unapređenju stavova o bezbednom učešću u saobraćaju“, rekao je ministar Dačić.

Ministar je istakao da je saobraćaj jedna od oblasti koja je najviše doprinela razvitku društva, ali istovremeno jedna od oblasti koja odnosi najviše života.

„Svake godine u našoj zemlјi oko 500 osoba gine u saobraćajnim nezgodama, a gotovo 20.000 bude povređeno. Za nekog su ovo samo brojevi, ali za hilјade osoba i njihovih porodica to su trenuci koji zauvek menjaju živote. Nažalost, i pored katastrofalnih posledica saobraćajnih nezgoda često smo kao društvo skloni da svoju bezbednost u saobraćaju uzimamo za zagarantovanu i često smo stava da se to nama ne može i neće desiti. Naprotiv, za saobraćajnu nesreću dovolјan je jedan trenutak nepažnje, vaše ili nepažnje drugog učesnika u saobraćaju“, naglasio je ministar Dačić.

Ministar se u ime Ministarstva unutrašnjih poslova zahvalio partnerima u ovom projektu na dosadašnjoj saradnji, izrazivši uverenje da će u narednom periodu ta saradnja biti na još višem nivou.

„Ne smemo zaboraviti da smo Strategijom o bezbednosti saobraćaja postavili vrlo ambiciozne cilјeve koje možemo ostvariti isklјučivo zajedničkim doprinosom svih subjekata bezbednosti saobraćaja“, rekao je ministar Dačić.

Ministar je najavio da će u narednim nedelјama projekat „Karavan bezbednosti saobraćaja“ biti predstavlјen i u Boru, Kruševcu, Valјevu, Novom Pazaru i Valјevu.

Osim ministra Dačića, prisutnima su se obratili i Antonio Ratković, gradonačelnik grada Sombora, Branko Stamatović, v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, i Milan Nikolić, generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije.

Inače, nosilac preventivnog projekta „Karavan bezbednosti saobraćaja“ je Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok su partneri Agencija za bezbednost saobraćaja, Auto-moto savez Srbije, Crveni krst Srbije, Nacionalna vozačka akademija (NAVAK) i lokalne samouprave.