Актуелно

Државни секретар МУП-а др Жељко Бркић честитао професорима и студентима Дан Криминалистичко-полицијског универзитета

08.02.2024.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Жељко Бркић честитао је данас, у име министра унутрашњих послова и у своје име, професорима и студентима Дан Криминалистичко-полицијског универзитета и поручио да једино квалитетан студијски програм са квалитетним извођењем наставе и модерним условима студирања може створити кадар који ће бити спреман и способан да се ухвати у коштац са савременим безбедносним изазовима...

Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Жељко Бркић честитао је данас, у име министра унутрашњих послова и у своје име, професорима и студентима Дан Криминалистичко-полицијског универзитета и поручио да једино квалитетан студијски програм са квалитетним извођењем наставе и модерним условима студирања може створити кадар који ће бити спреман и способан да се ухвати у коштац са савременим безбедносним изазовима.

„Данашња свечаност којом обележавамо Дан Криминалистичко-полицијског универзитета је од велике, суштинске важности, не само за наш универзитет и наше Министарство, већ и за нашу полицијску професију. Добре полиције нема без исправних и спремних чиновника, а да би се они имали, треба установити сталну полицијску школу за чиновничке кандидате која ће имати за циљ да их обучи и формира за службу. Ове речи Душана Алимпића, полицијског функционера с почетка 20. века, носиле су у себи савремено значење и визионарско промишљање. Трагом ових промисли Рудолф Арчибалд Рајс је на данашњи дан далеке 1922. године, на основу посебне уредбе министра унутрашњих послова, основао прву полицијску школу“, рекао је Бркић.

Како је додао, о успеху ове школе најбоље говори податак да су се свршени полазници у пракси показали као најбољи иследници.

„Чак су постојале идеје да Рајсова полицијска школа буде одељење Правног факултета у Београду. Она то није постала јер је касније прерасла у централну полицијску школу у Земуну, али јесте постала камен-темељац на којем су потоње генерације више од једног века вредно и прегалачким напорима градиле установе полицијског школства, чији је Криминалистичко-полицијски универзитет достојан правни следбеник“, истакао је државни секретар.

Бркић је нагласио да достојанство универзитета, поред изванредних професора, граде и чувају бројне генерације свршених студената које захваљујући стеченом знању и професионалном васпитању данас заслужено обављају најодговорније функције, носе генералске еполете, извршавају најсложеније и најтеже задатке у Министарству унутрашњих послова, које је по оствареним резултатима у самом врху европских и светских полиција.

„У протеклој години, КПУ је захваљујући подршци министра унутрашњих послова Братислава Гашића, доношењем правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места и правилника о платама, после низа година нормативно уредио своју организацију, решио статусно питање запослених и започео припреме на изградњи Центра за информациону безбедност“, нагласио је Бркић и истакао да подршка Министарства унутрашњих послова у заједничкој бризи о подмлатку полицијске професије никада неће изостати.

„Наставићемо да у континуитету унапређујемо студијске програме и да их усаглашавамо са функционалним и кадровским потребама Министарства унутрашњих послова, јер само на тај начин чинимо добро за нашу професију“, закључио је Бркић.

Ректор Криминалистичко-полицијског универзитета професор др Зоран Ђурђевић рекао је да се ове године обележава 10 година од формирања  КПУ.

„Једино улагањем у образовање и јачањем везе науке и праксе можемо се супротставити све већим безбедносним изазовима. КПУ континуирано ради на унапређењу свог рада. Захваљујући квалитетној сарадњи са Министарством постигли смо значајне резултате у сегменту нашег рада. Сматрамо да услови студирања директно утичу на квалитет наставе, тако да смо претходних година радили на унапређењу услова рада универзитета“, истакао је Ђурђевић.

Обраћајући се посебно дипломираним студентима, ректор им је поручио да буду часни припадници полицијске професије, понос својих породица, КПУ и МУП-а.

Сара Ретхас, студент генерације 2022/23. на КПУ, поручила је да је велика част и понос бити један од најбољих студената на овом универзитету и истакла да су њене колеге и она спремни да праведно и часно ступе у редове МУП, како би одговорним и посвећеним радом допринели стварању безбедне заједнице.

Државни секретар МУП-а др Данило Стевандић претходно је положио венац на споменик Рудолфу Арчибалду Рајсу на Топчидерском гробљу.