Aktuelno

Ministar Dačić se sastao sa visokim komesarom OEBS za nacionalne manjine Kajratom Abdrahmanovim

19.06.2024.
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa visokim komesarom OEBS za nacionalne manjine Kajratom Abdrahmanovim i tom prilikom istakao posvećenost MUP-a obezbeđivanju i zaštiti jednakih prava za sve građane Srbije, nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti...

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa visokim komesarom OEBS za nacionalne manjine Kajratom Abdrahmanovim i tom prilikom istakao posvećenost MUP-a obezbeđivanju i zaštiti jednakih prava za sve građane Srbije, nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti.

Ministar Dačić je ukazao i na predanost Ministarstva unutrašnjih poslova zaštiti prava i sloboda svih pripadnika nacionalnih manjina u svojim redovima, dodajući da naš cilј ostaje povećanje broja pripadnika nacionalnih manjina u MUP.

Tokom razgovora, Dačić je istakao da MUP preduzima aktivnosti na unapređenju komunikacije i saradnje policije sa manjinskim, marginalizovanim i socijalno osetlјivim grupama, unapređenju bezbednosne zaštite pripadnika nacionalnih manjina i jačanju odgovornosti u radu policijskih službenika. Takođe je ukazao na izuzetnu saradnju MUP-a sa relevantnim institucijama i organizacijama civilnog društva po ovom pitanju.

Visoki komesar Abdrahmanov izrazio je zadovolјstvo položajem nacionalnih manjina u Srbiji i dodao da će OEBS nastaviti da pruža podršku u dalјem unapređenju njihovog položaja. 

Na sastanku je razmatrana sveobuhvatna i dosledna saradnja u prethodnom periodu, koju je pratila međusobna podrška i razumevanje, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu, što je od interesa za rad OEBS-a i ostvarivanja globalnog mira i stabilnosti, poštovanje prava i sloboda nacionalnih manjina i pronalaženje mirnih načina za rešavanje kriza.