Aktuelno

Ministar Vulin: Migrantska kriza će trajati, na nama je da se borimo protiv posledica

24.02.2021.
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da će migrantska kriza potrajati i da je na državi da se bori protiv njenih posledica i sačuva sposobnost Srbije da reaguje humano, odgovorno i organizovano, ali i da nikada ne dozvoli da naša zemlja postane parking za migrante...
2020_ministar Vulun_aktivnosti 1

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da će migrantska kriza potrajati i da je na državi da se bori protiv njenih posledica i sačuva sposobnost Srbije da reaguje humano, odgovorno i organizovano, ali i da nikada ne dozvoli da naša zemlja postane parking za migrante.  

Predstavljajući Sporazum između Srbije i Severne Makedonije o saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i Sporazum o statusu između Srbije i EU o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Srbiji pred poslanicima Skupštine Srbije, ministar Vulin je naveo da predloženi sporazumi predstavljaju još jedno sredstvo i mehanizam za borbu protiv posledica migrantske krize.

Ministar je ukazao da naši sugrađani često izražavaju bojazan zbog prisustva migranata, mogućnosti da dolaze nekontrolisano, da se dosele ili nasele na našem prostoru.

„Ovo je jedan od sporazuma koji nam omogućava da se borimo protiv takvih pojava. Da čuvamo svakodnevni način života naših građana, svoj prostor, teritoriju i mogućnost da živimo onako kako smo navikli“, istakao je ministar Vulin i dodao da je zbog toga važno da sa EU i susedima imamo odgovarajuće sporazume.   

Ministar je upozorio da niko ne sme i ne može da uzima zakon u svoje ruke i da pomisli da država ne radi svoj posao, pa da organizuje nekakve patrole, straže.

Predstavljajući Sporazum o prosvetnoj, kulturnoj i sportskoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih meksičkih država, ministar Vulin je istakao da je Meksiko Srbiji prijateljska zemlja, koja nije priznala lažnu državu Kosovo.

Prema njegovim rečima, ovaj sporazum pokazuje koliko Srbija vodi računa o spoljnopolitičkim odnosima i bez obzira na geografsku udaljenost traži prijatelje svuda u svetu.

„Glas Meksika nije beznačajan, nevažan u UNESKO-u, INTERPOL-u, nije nevažan  u Ujedinjenim nacijama“, istakao je ministar Vulin, koji je pozvao poslanike da u danu za glasanje podrže predložene sporazume.