Aktuelno

Popović Ivković: Za efikasan odgovor na migrantsku krizu potrebno zajedničko, trajno i sveobuhvatno rešenje

07.11.2019.
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bilјana Popović Ivković poručila je danas u Austriji da je za efikasan odgovor na migrantsku krizu potrebno zajedničko, trajno i sveobuhvatno rešenje i jasan stav najmoćnijih evropskih država...
Popović Ivković: Za efikasan odgovor na migrantsku krizu potrebno zajedničko, trajno i sveobuhvatno rešenje
Popović Ivković: Za efikasan odgovor na migrantsku krizu potrebno zajedničko, trajno i sveobuhvatno rešenje
Popović Ivković: Za efikasan odgovor na migrantsku krizu potrebno zajedničko, trajno i sveobuhvatno rešenje

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bilјana Popović Ivković poručila je danas u Austriji da je za efikasan odgovor na migrantsku krizu potrebno zajedničko, trajno i sveobuhvatno rešenje i jasan stav najmoćnijih evropskih država.

Popović Ivković je, na Ministarskoj konferenciji Salzburškog foruma, podsetila da je Republika Srbija bila jedna od zemalјa koja je pretrpela najveći pritisak talasa migracija 2015. i 2016. godine.

„I dalјe imamo aktivnu ulogu u rešavanju i efikasno sarađujemo sa našim susedima i državama članicama EU u prevazilaženju problema migrantske krize. Usvojili smo Zakon o azilu i privremenoj zaštiti i Zakon o strancima koji u potpunosti regulišu pitanje migracija, ali i sprečavaju zloupotrebe i koji su potpuno usklađeni sa evropskim normama“, ukazala je Popović Ivković.

Ona je navela da je broj izraženih namera za traženje azila u Republici Srbiji od 2015. do 2018. godine opadao, ali da je tokom ove godine ponovo počeo da raste i da je zaklјučno sa 28. oktobrom izdato više od 10.000 potvrda o registraciji stranaca, koji su izrazili nameru da podnesu zahtev za azil.

„Reč je o migrantima koji žele da idu u Austriju, Nemačku, Švedsku i koji zapravo ne žele da ostanu kod nas, a u našu državu su ušli upravo iz zemalјa Evropske unije“, pojasnila je Popović Ivković.

Prema njenim rečima, migracije sa sobom nose pretnje od drugih vidova kriminala, kao što su prolazak potencijalnih terorista i trgovina lјudima.

„Republika Srbija posvećuje posebnu pažnju operativnoj saradnji, kako sa našim susedima, tako i sa svim međunarodnim partnerima u borbi protiv transnacionalnog kriminala“, istakla je Popović Ivković i izrazila zabrinutost povodom povratka lica sa stranih ratišta koja mogu nastaviti sa svojim radikalnim aktivnostima na teritorijama na kojima borave.

Bezbednosno su, kako je navela, posebno interesantne osobe sa teritorije Kosova i Metohije koje učestvuju, ili su učestvovale, na ratištima u Siriji i Iraku, a čiji broj je veći od 400, od kojih se na teritoriju južne pokrajine vratilo više od 100 osoba.

Govoreći o suzbijanju trgovine lјudima, koja prati migracije, Popović Ivković je istakla da je u prvih devet meseci ove godine u Srbiji procesuirano 28 osumnjičenih za izvršenje krivičnog dela trgovina lјudima i da je identifikovano 18 žrtava, od kojih su 17 žene, među kojima je devet maloletnica.

Popović Ivković je zaklјučila da je članstvo Srbije u Evropsku uniju i dalјe strateški prioritet Republike Srbije i da je naša zemlјa posvećena reformskim procesima i evropskim integracijama, ne samo da bi se priklјučila evropskoj porodici, već prvenstveno zbog dobrobiti svojih građana, ekonomske stabilnosti i bezbednosti.