Актуелно

Директор полиције Ребић: Питање ирегуларних миграција један од стратешких приоритета МУП-а

29.11.2020.
Директор полиције Владимир Ребић поручио је данас да је Министарство унутрашњих послова питање ирегуларних миграција препознало као један од стратешких приоритета и да се предузимају све мере како би се спречиле незаконите миграције...

Директор полиције Владимир Ребић поручио је данас да је Министарство унутрашњих послова питање ирегуларних миграција препознало као један од стратешких приоритета и да се предузимају све мере како би се спречиле незаконите миграције.

„Предузимамо све мере као држава и као Министарство унутрашњих послова да спречимо незаконите миграције, да не дозволимо да кретање миграната по Републици Србији изазива немир код грађана. Министар Вулин и ја смо дали наредбу, налог свим полицијским управама, пре свега оним на чијем подручју се уочава веће присуство миграната, да не дозволимо незаконит њихов боравак и у складу с тим су спроведене ове акције“, поручио је Ребић приликом гостовања на ТВ Пинк, осврнувши се на јучерашњу акцију припадника МУП-а, када је око 450 ирегуларних миграната из Вршца и Новог Кнежевца враћено у кампове и прихватне центре.

Ребић је истакао да полиција прати развој ситуације на терену, односно да њени припадници свакодневно врше позорничку и патролну делатност и уочавају локације где се појављују мигранти, а у информативној сарадњи са Комесаријатом за избеглице и локалним самоуправама.

Говорећи на тему кријумчарења и трговине људима, као и о њеној повезаности са мигрантима, директор полиције је нагласио да је то велика претња и приоритетан задатак полиције на сузбијању оваквих кривичних дела.

„Наша контрола почиње од саме границе. Пре свега према Реублици Бугарској, Северној Македонији имамо појачане активности полиције, граничне и Жандармерије. Термовизијским камерама се осматра кретање и ми реагујемо промптно. У свакој ситуцији где уочимо долазак миграната ми покушавамо да их спречимо, вратимо“, рекао је Ребић.

Директор полиције поручио је да није било значајнијег угрожавања грађана Републике Србије од стране миграната, као и да се кривична дела дешавају углавном између припадника мигрантских популација.

„Можемо да  кажемо да држимо под контролом ситуацију. Објективно, није било значајнијег угрожавања. Понеко кривично дело имовинског карактера, што свакако узнемирава грађане, али углавном се сва кривична дела дешавају између припадника мигрантских популација. Најчешће су то сукоби из верских, националних, културолошких разлога“, рекао је директор полиције.