Aktuelno

Stefanović: Srbija preduzela brojne aktivnosti kako bi unapredila svoje institucionalne kapacitete u borbi protiv trgovine lјudima

30.07.2020.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je, povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine lјudima, da celokupno društvo mora zajedno i koordinirano raditi na tome da sprečimo da se ovakav zločin uopšte dogodi, jer su kada dođe do njega posledice surove i nesagledive...
2020_08_31_Ministar Stefanovic_izjava

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je, povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine lјudima, da celokupno društvo mora zajedno i koordinirano raditi na tome da sprečimo da se ovakav zločin uopšte dogodi, jer su kada dođe do njega posledice surove i nesagledive. 

„Srbija je u prethodnim godinama, u saradnji sa međunarodnim partnerima i predstavnicima civilnog sektora, preduzela brojne aktivnosti kako bi unapredila svoje institucionalne kapacitete u borbi protiv trgovine lјudima. Kao neke od najznačajnijih izdvojio bih formiranje udarnih timova u kriminalističkoj policiji i otvaranje Prihvatilišta za žrtve trgovine lјudima, koje je dostupno 24 sata“, rekao je Stefanović, koji je ujedno i predsednik Saveta za borbu protiv trgovine lјudima Vlade Republike Srbije.

On je istakao da su pripadnici MUP-a tokom ove godine podneli krivične  prijave protiv 22 osobe osumnjičene za trgovinu lјudima na štetu 21 osobe. Među žrtvama je 15 punoletnih i 6 maloletnih osoba, dok je 12 osoba ženskog pola. U najvećem broju reč je o žrtvama seksualne eksploatacije.

„Zadatak državnih organa je oštro kažnjavanje počinilaca i maksimalna podrška žrtvama na putu oporavka. Želim da istaknem da su te žene, deca, lјudi u stravičnom strahu od svojih mučitelјa od kojih trpe sve vrste nasilјa i da ne možete tako lako dopreti do njih. Kada ih konačno izvučete iz kandži tih zločinaca nalaze se u užasnom i fizičkom i psihičkom stanju i pitanje je da li će im ikada poći za rukom da se zaista oporave od onoga što su preživeli. I baš zato celo društvo mora dati sve od sebe da niko ne dođe u situaciju da postane žrtva trgovine“, rekao je Stefanović.

Govoreći o neophodnoj prevenciji i podizanju svesti u društvu, Stefanović je podsetio da su policijski službenici do sada održali na hilјade predavanja đacima četvrtog i šestog razreda osnovnih škola na temu zaštite dece od trgovine lјudima u okviru predmeta Osnovi bezbednosti dece.

„Moramo učiti našu decu o svim opasnostima, podizati svest mladih  i  informisati sve građane o ovom bezbednosnom riziku. Kao društvo moramo raditi na kontinuiranom edukovanju svih kako da ne upadnu u tu zamku i ne postanu žrtve, jer je i jedna žrtva trgovine lјudima previše“, rekao je Stefanović.