Aktuelno

Obeležavanje Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

19.11.2023.
Načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Slaviša Lakićević poručio je prilikom obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda da je zajednički zadatak MUP-a i ostalih institucija da čine sve što je u njihovoj mogućnosti kako nijedna osoba ne bi stradala u saobraćajnim nezgodama...
Obeležavanje Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda
Obeležavanje Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda
Obeležavanje Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda
Obeležavanje Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda
Obeležavanje Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda
Obeležavanje Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

Načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Slaviša Lakićević poručio je prilikom obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda da je zajednički zadatak MUP-a i ostalih institucija da čine sve što je u njihovoj mogućnosti kako nijedna osoba ne bi stradala u saobraćajnim nezgodama.

„Treća nedelјa novembra meseca dan je kada se svake godine okuplјamo sa izuzetno važnim povodom, a to je da odamo počast svim učesnicima u saobraćaju koji su izgubili život u saobraćajnim nezgodama, ali i onima kojima su povrede u saobraćaju promenile život iz korena. Iako ove godine imamo značajno povolјnije stanje bezbednosti saobraćaja u odnosu na prethodne godine, ne možemo biti zadovolјni i pred svima nama je puno rada kako bismo ispunili cilјeve iz Strategije bezbednosti saobraćaja, a to je da budemo među najbezbednijim zemlјama Evrope“, poručio je Lakićević prilikom obeležavanja sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda pod sloganom „Tačka prekida – život pre i posle saobraćajnih nezgoda“.

Istakao je da je od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama smrtno  stradala 431 osoba, a blizu 3.000 zadobilo je teške telesne povrede, kao i da je samo tokom ove godine u saobraćajnim nezgodama poginulo desetoro dece, a 122 deteta je povređeno.

„Više od 3.000 osoba i njihovih porodica ove godine je došlo do te tačke prekida, ostavši bez oca, majke, bake, deke, bez deteta. Uprkos navedenim podacima, i dalјe smo kao društvo skloni da potcenjujemo opasnosti i rizike svakodnevnog učestvovanja u saobraćaju i da svoju bezbednost u saobraćaju smatramo zagarantovanom. „To se meni neće desiti“ vrlo je čest stav naših građana, nažalost naivan i potpuno pogrešan, jer saobraćajna nezgoda se može desiti svakome, u svakom trenutku i na svakoj deonici puta. Ovakvi događaji su prilika da skrenemo pažnju javnosti na to i u tom cilјu, uloga medija od klјučne je važnosti“, naglasio je Lakićević, zahvalivši se posebno Verici Vitorović i svim roditelјima iz Udruženja roditelјa stradale dece u saobraćaju jer su smogli snage da ogromnu ličnu tragediju pretvore u važnu i humanu misiju da nijedan roditelј ne doživi da mu dete strada u saobraćaju. 

„Nadam se da ćemo zajedničkim aktivnostima uspeti da ostvarimo jedan od glavnih cilјeva Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima, a to je da u Srbiji nema poginule dece u saobraćaju“, poručio je Lakićević, dodavši i da je prošle godine saobraćajna policija otkrila čak 1.352.000 saobraćajnih prekršaja. 

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović istakao je da svake godine u svetu više od 1,3 miliona osoba izgubi život u saobraćajnim nezgodama, a više od 50 miliona bude povređeno.

„Ovaj dan je posvećen svima njima, ali je posvećen i svim predstavnicima koji rade u hitnim službama, koji prvi dođu na teren - hitnoj pomoći, vatrogascima, policiji. Nacionalnom strategijom bezbednosti saobraćaja usvojena je vizija – nula stradalih u saobraćajnim nezgodama i to je nešto što će nas voditi“, poručio je Stamatović.

Predstavnica Udruženja roditelјa stradale dece u saobraćaju Verica Vitorović zahvalila se v. d. direktoru Agencije za bezbednost saobraćaja Branku Stamatoviću i načelniku USP-a Slaviši Lakićeviću na podršci i poručila da je neophodno sistematsko delovanje kako bismo obećali sebi i celom društvu da naredne godine nećemo imati nijedno poginulo dete.