Актуелно

Поводом Дана државности Републике Србије председник Александар Вучић oдликовао припаднике МУП-а

15.02.2024.
Поводом Дана државности Републике Србије, међу заслужним појединцима које је данас одликовао председник Александар Вучић, ово изузетно значајно одликовање понели су и поједини припадници Министарства унутрашњих послова...

Поводом Дана државности Републике Србије, међу заслужним појединцима које је данас одликовао председник Александар Вучић, ово изузетно значајно одликовање понели су и поједини припадници Министарства унутрашњих послова.

Орденом заслуга за одбрану и безбедност Првог степена за натпросечно, узорно и часно извршавање дужности и задатака у области одбране и безбедности постхумно су одликовани припадници Министарства унутрашњих послова Горан Радевић и Томислав Фатић.

Горан Радевић погинуо је 1999. године као вођа безбедносног пункта на Савиним водама у општини Пећ од дејства НАТО агресорске авијације. Ореден је примила ћерка Катарина.

Томислав Фатић је погинуо 1998. године у селу Доњи Поклек приликом вршења посебних безбедносних задатака на подручју Аутономне покрајине Косова и Метохије. Орден је примио његов брат Александар.

Златном медаљом за ревносну службу за заслуге и изузетне резултате показане у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности одликовани су припадник Специјалне антитерористичке јединице Јовица Спајић и припадник Посебне јединице полиције Полицијске бригаде Владимир Јанковић.

Припадник САЈ-а Јовица Спајић одликован је за савесно и одговорно обављање службених задатка и остварене одличне резултате, али и успешно представљање наше земље у иностранству.

Спајић, који је запослен у Министарству унутрашњих послова од 2006. године,  један је од најуспешнијих такмичара у тркама екстремне издржљивости и ултрамаратону у Србији, освајач је бројних медаља на атлетским такмичењима у Србији и иностранству.

Јовица је учествовао у бројим тркама екстремне издржљивости у различитим климатским условима и на различитим теренима, а његов последњи подвиг је победа на ултрамаратону „Yukon Arctic Ultra“ у Канади, на једном од физички најзахтевнијих спортских догађаја света.

Исто одликовање за исказану храброст, професионалност и залагање добио је  и припадник Полицијске бригаде Владимир Јанковић, који је 24. децембра прошле године приликом нарушавања јавног реда и мира испред Скупштине града, када су демонстранти насилно покушали да уђу у ово здање, задобио тешке телесне повреде.

Јанковић, који се налазио на улазу у зграду Скупштине града, са својим колегама, задобио је ударац металном лајсном у пределу руке, отворен прелом и расекотине. Не желећи да оставља људе којима је командовао, Јанковић је одбио лекарску помоћ док се за то не стекну услови.

Током 20 година рада у Министарству унутрашњих послова, Јанковић је остварио одличне резултате, а својим активним, преданим радом и самоиницијативношћу допринео је добрим резултатима Полицијске бригаде.

Златном медаљом за храброст „Милош Обилић“ постхумно је одликован и Оливер Зајић, који је убијен јуна 1998. године, са 17 година када је телом стао испред свог млађег брата да га заштити од метка, приликом терористичког напада на село Душевић у општини Клина. Медаљу је примио његов брат Златко, припадник Жандармерије.