Актуелно

Представљени досадашњи резултати пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“

12.02.2024.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Жељко Бркић изјавио је данас приликом представљања досадашњих резултата пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“ да полиција превентивним радом, кроз свакодневно ангажовање више од 2.500 полицијских службеника задужених за безбедност ученика, школа и просветних радника, остварује своју друштвену улогу и показује институционалну одговорност пред многобројним безбедносним изазовима...

Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Жељко Бркић изјавио је данас приликом представљања досадашњих резултата пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“ да полиција превентивним радом, кроз свакодневно ангажовање више од 2.500 полицијских службеника задужених за безбедност ученика, школа и просветних радника, остварује своју друштвену улогу и показује институционалну одговорност пред многобројним безбедносним изазовима.

Како је истакао, безбедност деце, младих и просветних радника у установама образовања и васпитања, један је од приоритета предвиђених не само програмом рада Владе Републике Србије за период 2023-2026. године, већ и стратешким планом полиције за период 2022-2025. године, као и бројним међународним и стратешким документима у области права деце и младих.

„Заједно и безбедно кроз детињство“ је пројекат који представља најбољи пример добре праксе која интегрише Министарство унутрашњих послова, Министарство просвете, Повереника за заштиту равноправности, Криминалистичко-полицијски универзитет, Агенцију за безбедност саобраћаја, Мисију ОЕБС-а у Србији, Удружење Каритас Србије“, рекао је Бркић и додао да је назив пројекта изванредно осмишљен јер указује да се само заједничким радом може створити безбедан пут деци.

У оквиру овог пројекта, у првом полугодишту школске 2023/24. године 1.625 полицијских службеника одржало је укупно 17.799 интерактивних радионица на теме превенције вршњачког насиља у стварном и виртуелном окружењу, безбедности деце у саобраћају и у ванредним ситуацијама, а којима је присуствовало више од 231.555 ученика основних школа у Србији.

Према речима државног секретара МУП-а, пројекат је припремио Одсек за малолетничку делинквенцију Управе криминалистичке полиције на основу двадесетогодишњег искуства у раду полицијских службеника са децом и младима, уз значајну подршку Управе полиције, Управе саобраћајне полиције и Сектора за ванредне ситуације, као и уз стручну и финансијску помоћ партнера.

Државни секретар Министарства просвете професор др Ивица Радовић рекао је да се пројекат спроводи у свим основним школама широм земље, чији је циљ креирање безбедног и подстицајног окружења за сву децу и младе.

„Сарадња са МУП-ом је дугогодишња и интензивна када су у питању програми и пројекти који имају за циљ унапређење безбедности младих и превенцију насиља и других облика ризичног понашања деце и младих. Само заједничким снагама можемо радити на унапређивању безбедности деце и младих“, поручио је Радовић.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић изразио је задовољство што је МУП препознао улогу Агенције, односно важност безбедног учествовања у саобраћају и што су позвали Агенцију да се прикључи пројекту.

„Наша визија је да будемо једна од десет најбезбеднијих земаља у Европи у наредним годинама. Један од основних циљева усвојене националне стратегије безбедности саобраћаја је да ниједно дете у Републици Србији не страда у саобраћајним незгодама. Нажалост, сада то није случај. Управо је ово један од пројеката који ће значајано унапредити безбедност деце у саобраћају, који ће допринети том циљу. Јако је важно да научимо децу како да буду безбедни у саобраћају“, истакао је Стаматовић.

Заменик шефа Мисије ОЕБС у Србији Каролина Хидеа истакла је да Мисија од 2017. године промовише безбедност деце и превенцију криминала међу младима кроз партнерство са Министарством унутрашњих послова, Министарством просвете и другим државним институцијама.

„Током протеклих неколико година, Мисија је подржала обуку за 333 школска полицајца учључујући и 115 жена полицајаца који покривају 648 школа широм земље. Такође, обучили смо 125 од 200 полицијских инспектора из свих полицијских управа који раде на превенцији малолетничког криминала. Ове године планирамо да обучимо и преосталих 75“, рекла је Хидеа.

Ректор Криминалистичко-полицијског универзитета проф. др Зоран Ђурђевић истакао је да је овај пројекат од највећег значаја у Републици Србији, јер бринути о младима значи бринути о будућности. Најавио је да ће КПУ у наредних 6 месеци, у сарадњи са МУП, изаћи с пројектом који би требало за резултат да има трајни начин спровођења кључних превентивних програма за безбедност деце.

Татјана Пријић, помоћница поверенице за заштиту равноправности, нагласила је значај сарадње МУП-а и канцеларије Повереника за заштиту равноправности кроз различите активности које доприносе унапређењу равноправности у Републици Србији и истакла да ће се та сарадња и у будућности наставити кроз пројекат „Заједно и безбедно кроз детињство“ и друге пројекте.

Михаи Гергел, директор Каритаса Србије, изјавио је да је пројекат „Заједно и безбедно кроз детињство“ један у низу пројеката које ова организација спроводи у циљу едукације деце и становништва о природним катастрофама.