Aktuelno

Skupština usvojila više sporazuma sa BiH

19.10.2021.
Vulin: Novi granični prelaz Ljubovija-Bratunac važan za Srbe sa obe strane Drine, ali i za ostale građane BiH...

Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili su danas Sporazum između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima, Sporazum između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara BiH o pograničnom saobraćaju, Sporazum između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara BiH o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima, Sporazum o zaštiti od katastrofa između Republike Srbije i Republike Austrije, kao i predlog Zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju o vojnoj saradnji između Vlade Republike Srbije i  Vlade arapske Republike Egipat.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin, na današnjoj sednici ove najviše zakonodavne institucije, obrazlagao je značaj ovih pet sporazuma, poručivši da svaki sporazum koji postignemo sa zemlјama u našem okruženju jeste sporazum koji našim građanima na prvom mestu otvara određene mogućnosti i daje im priliku da bolјe i jednostavnije obavlјaju svoje svakodnevne obaveze.

 „Svaki sporazum koji postignemo sa zemlјama u našem okruženju jeste sporazum koji našim građanima na prvom mestu otvara određene mogućnosti i daje im priliku da bolјe i jednostavnije obavlјaju svoje svakodnevne obaveze. Sporazume koje imamo sa Bosnom i Hercegovinom jesu sporazumi koji regulišu naše granične prelaze i između ostalog, što je nama posebno važno, pored postojećih uvode jedan novi granični prelaz, u pitanju je  Ljubovija-Bratunac. Onaj čuveni most koga je Srbija odavno izgradila, a čekali smo da Vlada BiH ispuni svoje obaveze i da omogući građanima BiH i Republike Srbije da most koriste. Mostovi spajaju lјude“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obrazlažući predloge sporazuma pred narodnim poslanicima. 

„Na mostu će biti prva naša zajednička tačka prelaza. To znači da građani Srbije ili građani Republike Srpske, odnosno BiH, kada prelaze most, neće morati da gledaju dva carinika, neće morati da dva puta pokazuju putnu ispravu, neće ih dva puta pitati šta nosiš u toj torbi“, naglasio je ministar Vulin u Narodnoj skupštini.