Aktuelno

Obeležen dan Helikopterske jedinice MUP-a

07.04.2024.
Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova obeležava danas svoj dan i 57 godina od osnivanja i tom prilikom državni sekretar dr Želјko Brkić poručio je da svim pripadnicima ove jedinice zbog njihovih kvaliteta, znanja i sposobnosti dugujemo ogromno priznanje i da će Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviti da im omogućava što bolјe uslove za rad...

Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova obeležava danas svoj dan i 57 godina od osnivanja i tom prilikom državni sekretar dr Želјko Brkić poručio je da svim pripadnicima ove jedinice zbog njihovih kvaliteta, znanja i sposobnosti dugujemo ogromno priznanje i da će Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviti da im omogućava što bolјe uslove za rad.

„Tokom cele istorije ove jedinice, koja datira od 1967. godine, a koja je vredna svakog poštovanja i pažnje, vi ste bili oni koji su iznad tla bili prava logistička podrška i neraskidiva spona svojim kolegama koji na terenu štite građane Srbije ili rešavaju postavlјene zadatke“, rekao je Brkić.

Državni sekretar je istakao da se neće zaboraviti nijedna akcija spasavanja, prevoza povređenih i bolesnih, potrage za nestalima i kontrole saobraćaja, ali ni lepe i svetle letačke aktivnosti poput postavlјanja krstova na zvonike i krovove srpskih svetinja.

„Ne zaboravlјamo ni vašu pomoć u onim teškim, vanrednim situacijama koja je neretko upućena i van granica Srbije, kada ste hrabro ulazili u borbe protiv prirodnih katastrofa u Sloveniji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji i Republici Srpskoj i nadlјudskim naporima pomogli ugroženom stanovništvu“, rekao je on.

Brkić je naglasio da ova elitna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, sa svojim izuzetnim vazduhoplovnim mehaničarima i najsavremenijom opremom u čijim su redovima moderne letelice poput Super pume, Kamova Ka 32 i Erbasa H-145, ponos Srbije i da je jedna od najsnažnijih i najmodernijih flotila u Evropi.

Podsetio je i da je u oktobru prošle godine Helikopterska jedinica MUP-a dobila nov, moderan i funkcionalan hangar sa upravnim delom i pratećim objektima za posadu i helikoptere, ali da se u narednom periodu očekuje modernizacija ove jedinice kroz nove letelice, kao i dodatna ulaganja pre svega u znanje i jačanje ove jedinice u lјudstvu.

Komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić istakao je da su najveće bogatstvo ove jedinice njeni pripadnici, mehaničari i piloti koji se izdvajaju po svom iskustvu.

„Naše posade sticale su svoja znanja u mnogim svetskim vazduhoplovnim centrima, od Sjedinjenih Američkih Država do Rusije, u Norveškoj, Švedskoj, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Austriji. Naši piloti su leteli iznad fjordova i Alpa, sticali svoje iskustvo iznad Persijskog zaliva i Afrike“, rekao je komandant jedinice i istakao da su svoje umeće piloti MUP-a nebrojeno puta pokazali i u brojnim međunarodnim misijama kada su simbole Srbije „ponosno nosili na letačkom kombinezonu, nesebično rizikujući svoje živote“.

Prema Nedićevim rečima, po prvi put će u Srbiji biti uspostavlјen sistem školovanja kadrova koji će obezbediti efikasnu popunu sastava jedinice i da je zahvalјujući ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću i direktorki Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijeli Grujić potpisan sporazum sa Vazduhoplovnom akademijom u Vršcu za školovanje pilota za potrebe ove jedinice. Takođe je rekao da je sa Vazduhoplovnom akademijom „Petar Drapšin“ uspostavlјen sistem školovanja vazduhoplovnih mehaničara.

Komandant Nedić je uručio i plakete zaslužnim institucijama koje blisko sarađuju sa Helikopterskom jedinicom, kao i predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.