Актуелно

Конференцијa о успостављању глобалног савеза за борбу против кријумчарења

29.11.2023.
Државни секретар у Министарству унутрашњих послова др Данило Стевандић учествовао је на међународној Конференцији о успостављању глобалног савеза за борбу против кријумчарења људи коју је у Бриселу организовала Европска комисија уз присуство представника из 58 држава са циљем стварања глобалне алијансе против кријумчарења људи и дефинисања конкретних корака који ће се у наредном периоду предузети на локалном, регионалном и међународном нивоу...

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова др Данило Стевандић учествовао је на међународној Конференцији о успостављању глобалног савеза за борбу против кријумчарења људи коју је у Бриселу организовала Европска комисија уз присуство представника из 58 држава са циљем стварања глобалне алијансе против кријумчарења људи и дефинисања конкретних корака који ће се у наредном периоду предузети на локалном, регионалном и међународном нивоу.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је, представљајући концепт Европске уније у овој области, истакла да је сарадња са партнерима на Западном Балкану, земљама северне Африке и Турском један од приоритета и да ће се политике Европске уније базирати на односу између легалних и спречавања ирегуларних миграција, као и успостављања одрживог повратка миграната у земље порекла.

У делу Конференције посвећеном превенцији кријумчарења миграната, државни секретар Стевандић је истакао да Србија и даље остаје поуздан и посвећен партнер у циљу јачања регионалне сарадње на нивоу Западног Балкана и да снажно подржава иницијативу за формирање глобалног савеза за борбу против кријумчарења људи. Такође, и да је наш одговор базиран на холистичком приступу који обухвата превенцију, заштиту, кривично гоњење и остваривање партнерства, како са домаћим, тако и са међународним субјектима.

„Када је реч о превенцији кријумчарења људи, наше политике базирамо на Интегрисаном управљању границом, концептом који је усклађен са наводима из техничке и оперативне стратегије Фронтекса и Уредбе Европске уније у овој области. Јачање контроле преласка државне границе, усклађивање са визним режимом ЕУ за одређене државе порекла миграната и оперативни рад МУП Републике Србије, на нашој територији већ дају одређени резултат - у 2023. години за четвртину је смањен број незаконитих прелазака државне границе у односу на 2022. годину“, истакао је Стевандић.

Он је рекао да је планирано да се у наредном периоду искористи пун потенцијал подршке Европске уније кроз регионални пројекат у овој области.

„Сигуран сам да ћемо јачањем сопствених капацитета превентивно деловати на смањење миграторног притиска и допринети управљању миграционим токовима на целој територији Европе“, закључио је Стевандић.

Током трајања Конференције, државни секретар се састао са Франциском Гацелом, шефом Јединице за миграције у Генералном директорату за политику суседства и преговоре о проширењу, са којим је разговарао о дефинисању механизама за повратак држављана трећих земаља у државе порекла, као и конкретној подршци Европске уније у овој области.

На маргинама Конференције, одржан је састанак са замеником Генералног директора за међународне миграције у Министарству правде и безбедности Краљевине Холандије, Еувкеом Фабером. На састанку су разматрана питања од значаја у области безбедности и заједничке сарадње у области повратка миграната, држављана трећих земаља, кроз дефинисање конкретног Програма сарадње.