Актуелно

Обележавањe Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода

19.11.2023.
Начелник Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Славиша Лакићевић поручио је приликом обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода да је заједнички задатак МУП-а и осталих институција да чине све што је у њиховој могућности како ниједна особа не би страдала у саобраћајним незгодама...
Обележавањe Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода
Обележавањe Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода
Обележавањe Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода
Обележавањe Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода
Обележавањe Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода
Обележавањe Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода

Начелник Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Славиша Лакићевић поручио је приликом обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода да је заједнички задатак МУП-а и осталих институција да чине све што је у њиховој могућности како ниједна особа не би страдала у саобраћајним незгодама.

„Трећа недеља новембра месеца дан је када се сваке године окупљамо са изузетно важним поводом, а то је да одамо почаст свим учесницима у саобраћају који су изгубили живот у саобраћајним незгодама, али и онима којима су повреде у саобраћају промениле живот из корена. Иако ове године имамо значајно повољније стање безбедности саобраћаја у односу на претходне године, не можемо бити задовољни и пред свима нама је пуно рада како бисмо испунили циљеве из Стратегије безбедности саобраћаја, а то је да будемо међу најбезбеднијим земљама Европе“, поручио је Лакићевић приликом обележавања сећања на жртве саобраћајних незгода под слоганом „Тачка прекида – живот пре и после саобраћајних незгода“.

Истакао је да је од почетка ове године, у саобраћајним незгодама смртно  страдала 431 особа, а близу 3.000 задобило је тешке телесне повреде, као и да је само током ове године у саобраћајним незгодама погинуло десеторо деце, а 122 детета је повређено.

„Више од 3.000 особа и њихових породица ове године је дошло до те тачке прекида, оставши без оца, мајке, баке, деке, без детета. Упркос наведеним подацима, и даље смо као друштво склони да потцењујемо опасности и ризике свакодневног учествовања у саобраћају и да своју безбедност у саобраћају сматрамо загарантованом. „То се мени неће десити“ врло је чест став наших грађана, нажалост наиван и потпуно погрешан, јер саобраћајна незгода се може десити свакоме, у сваком тренутку и на свакој деоници пута. Овакви догађаји су прилика да скренемо пажњу јавности на то и у том циљу, улога медија од кључне је важности“, нагласио је Лакићевић, захваливши се посебно Верици Виторовић и свим родитељима из Удружења родитеља страдале деце у саобраћају јер су смогли снаге да огромну личну трагедију претворе у важну и хуману мисију да ниједан родитељ не доживи да му дете страда у саобраћају. 

„Надам се да ћемо заједничким активностима успети да остваримо један од главних циљева Стратегије безбедности саобраћаја на путевима, а то је да у Србији нема погинуле деце у саобраћају“, поручио је Лакићевић, додавши и да је прошле године саобраћајна полиција открила чак 1.352.000 саобраћајних прекршаја. 

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић истакао је да сваке године у свету више од 1,3 милиона особа изгуби живот у саобраћајним незгодама, а више од 50 милиона буде повређено.

„Овај дан је посвећен свима њима, али је посвећен и свим представницима који раде у хитним службама, који први дођу на терен - хитној помоћи, ватрогасцима, полицији. Националном стратегијом безбедности саобраћаја усвојена је визија – нула страдалих у саобраћајним незгодама и то је нешто што ће нас водити“, поручио је Стаматовић.

Представница Удружења родитеља страдале деце у саобраћају Верица Виторовић захвалила се в. д. директору Агенције за безбедност саобраћаја Бранку Стаматовићу и начелнику УСП-а Славиши Лакићевићу на подршци и поручила да је неопходнo систематско деловање како бисмо обећали себи и целом друштву да наредне године нећемо имати ниједно погинуло дете.